Nechajte si poradiť vašimi ušami

Ochrana osobných údajov     © 2024 Zalan Schuster

ZS Acoustics

A kábelek közötti hangbeli különbség

Miért van aki hallja és aki nem hallja a kábelek közötti hangkülönbséget?

A zenehallgatók egy része fontosnak tartja és nagy hangkülönbséget vél felfedezni az egyes kábel típusok között amibe én is bele tartozom. Másik része nem hall vagy csak minimálisan. Mindkét tábornak igaza van, ezért gyakran vita van közöttük. Hogy lehetséges ez? Az eddigi tapasztalataim alapján gondolom ezt. Voltam a Hifi kiállításon ahol a képen látható komoly hangberendezésen demózták az AudioQuest összekötő kábeleket. Három ár kategóriában. Olcsó, közepes és a legjobb vagy majdnem a legjobb és a legdrágább XLR kábeleket. Ott voltam a hallgatóság között. Az elején nem tudtam a közepére ülni de aztán sikerült a demózás közben. Az akusztika nem volt túl jó, bár a szoba nagy volt. Inkább terem volt. Képesek voltak a demózás miatt Amerikából ketten a gyárból idejönni, de számomra kínos volt. Mert alig lehetett hallani köztük a különbséget. Közben meg áradozott a gyártó embere, hogy a csúcs model milyen jól szólt a többihez képest.


Körülnéztem, hogy a hallgatóság mit gondol, mert az arcokon ezt meglátni. Ők sem nagyon hallották, de nem mertek szólni. Nem akartak vitázni vagy rontani a bizniszt. Nem kellett volna ezt a tesztet csinálni, mert ezzel azt érték el, hogy nem érdemes kábelekbe fektetni. Egy ilyen rossz bemutatás után, már nagyon nehéz bárkit is meggyőzni az ellenkezőjéről. Viszont ha ezek a kábelek az én hangszobámban lettek volna tesztelve, akkor már más lett volna az eredmény. Akkor is ha hazavitték volna a zenehallgatók a saját hangszobályukban kipróbálni, mert lett volna akinél a kábel hangja jobban megmutatkozott volna, akár sokkal olcsóbb hangberendezésen is.

Tehát az egyik ok a környezet és a hangberendezés a fontos tényező, hogy ki hallja és mennyire a kábelek közötti különbséget. A másik fontos tényező maga a hallgató. Hogyan értékeli a hangzott hangot. A kábelek között egy bizonyos hangtulajdonság változik. Vannak akik erre érzékenyek és vannak akik kevésbe. Ezért mielőtt "ostoroznátok" egymást, gondoljatok erre. Senki nem szeret csak úgy pénzt szétszórni, főleg ha nehezen keresi meg és nincs elég belőle. Mégis vannak akik nagyobb összeget költenek kábelekre még arányban is a hangberendezéshez, mert a hangzáson neki sokat javított. Azt is értsétek meg, hogy van aki ezt nem úgy hallja. Ezért neki nem éri meg sokat költeni rá. Ezért jó lenne, ha egymást tiszteletben tartanátok. Tehát ha valaki az én zenehallgató szobámban ahol ideálisak a körülmények és jól kihallani a kábelek közti különbséget és nem hallja vagy kicsinek véli, akkor ezt neki elfogadom, még annak ellenére, hogy én ezt nem így hallom. De legyen ez viszont is.


audiovideokino.jpeg